Бджолиний забрус

    Повернутися назад    

Бджолиний забрус: трошки історії

Всі знають, що карпатська природа – це рай для бджіл, але погода може бути достатньо різкою. Один працьовитий бойківський пасічник сильно застудився. В серпні в Карпатах бувають достатньо прохолодні дні. Він часто шморгав носом, з якого постійно текло. А ще він дуже хотів їсти. Оскільки чоловік в той час займався розпечатуванням стільників і відкачуванням меду, то не міг покинути роботу. Перед ним стояло відро зі зрізаним забрусом, який треба було переплавити на віск.

Голод діймав. Не довго думаючи, пасічник зачерпнув жменю цього воску і поклав до рота. Жував довго, знаючи що меду там майже нема, поки в роті не залишився один віск. Через деякий час він поклав ще одну порцію забрусу і з подивом помітив, що з носа перестало текти.

До вечора він ще кілька разів жував воскові кришечки з медом, і нежить пропала зовсім.

З тих пір всі визнали той факт, що при багаторазовому жуванні бджолиного забрусу можна вилікувати багато різних хвороб.

Факти

Дослідження американських учених довели, що забрус є високоефективним засобом при лікуванні бактеріальних і вірусних захворювань. Він не викликає алергії в людини, а також не викликає звикання збудника хвороби до цього природного антибіотика. Зрозуміло, що це вигідно відрізняє забрус від звичайних медикаментів. Одужання найчастіше наступає швидко і без ускладнень, хвороба не встигає перейти в хронічну форму.

Хімічний склад забрусу дуже різноманітний і непостійний, оскільки залежить від погодних умов, багатства рослин, з яких зібрано нектар, та інших факторів. До складу забрусу обов’язково входить прополіс, квітковий пилок, перга, віск і, звичайно, мед.

Він також містить вітаміни А, С, Е і вітаміни групи В, білки, хітин, макро- і мікроелементи, органічні кислоти, ефірні масла, різні ферменти, смоли, бальзами, жири, вуглеводи і т.д. Тому забрус володіє антимікробними, протизапальними, анестезуючими та біостимулюючими властивостями.

Якщо забрус добре пережувати і проковтнути вже через дві години його активні компоненти проявляються в крові, лімфі та міжклітинному просторі. Споживання забрусу прискорює процеси обміну речовин в організмі.

Спосіб вживання

При гаймориті та сильному нежиті 1 ч.л. забрусу жують 4-5 разів на день протягом 15 хвилин до або після прийому їжі. Разом з цим корисно з’їдати 2-3 ложки меду щодня. З профілактичною метою препарат вживають один раз на день.

При захворюваннях органів травлення, для покращення секреторної та моторної функції шлунку та кишківника ковтають пережований забрус.

Для очищення порожнини рота, укріплення зубної емалі, ясен, очищення зубів від нальоту та зубного каменю, для загоєння виразок ротової порожнини, для лікування пародонтозу: 1 ч.л. забрусу жують протягом 15 хвилин після прийому їжі.

Після 40 років для профілактики й лікування пародонтозу рекомендується хоча б тричі в тиждень жувати 1 чайну ложку забрусу протягом 15 хвилин.

    Повернутися назад