Невідома перга

    Повернутися назад    

Перга - це вітамінний комплекс, створений самою природою

Перга – це найкраща біологічно активна харчова добавка з усіх існуючих, воістину божественне творіння, неповторне смертними.

Що вибрати: пергу чи пилок?

Люди на відміну від бджіл консервують пилок простим сушінням. Для цього ставлять на вуликові льотки пилковловлювачі, проходячи через які бджоли гублять значну частину здобичі. Чому бджоли «не додумалися» сушити пилок - адже, наприклад, білки сушать гриби? Справа в тому, що пилок і отримана з нього перга, відрізняються не тільки складом, хоч і не занадто сильно. Найголовніша їх відмінність - це засвоюваність організмом.

Кожне зернятко квіткового пилку покрите двома оболонками: міцною, але пористою - екзіна, а під нею розчинна в шлунковому соці - інтіна. Якщо людина з'їдає пилок, то через пори екзіни і частково розчинену інтіну деяка взаємодія травних соків з вмістом пилкових зерен все ж відбувається. У результаті незначна частина поживних речовин засвоюється, але решта йде в клозет. Інша справа перга - при її приготуванні бджолами ферменти і бактерії руйнують оболонки пилкових зерен і їхній вміст стає доступним. Тому перга має велику перевагу перед пилком.

Склад перги

У наукових виданнях публікуються відомості про склад перги, часто дуже відмінні один від одного, причому, кожне джерело заслуговує довіри. Пояснення цьому досить просте: перга не є однорідним за складом продуктом. Той, хто бачив бджіл біля льотка, спостеріг, що обніжжя (зерна зібраного пилку) у всіх бджіл різного кольору, тобто пилок зібраний з різних рослин. Уявість собі іншу пасіку, всього в десяти кілометрах звідси ростуть інші дерева і трави. Одні рослини вибирають південні схили, інші ростуть у тіні; на луках, полях, у лісах різні грунти. Ці та багато інших чинників впливають на відмінності складу пилку навіть в однакових рослин, адже бджола легко літає в радіусі трьох кілометрів.

Виняток, якщо пасіка стоїть у величезному масиві культурних посівів, наприклад, гречаному полі. Логічно припустити, що яким би не був цінним пилок певної рослини, все ж в ній може бути менше тієї чи іншої корисної речовини, тому краще надавати перевагу поліфлорному збору або різнотрав’ю.

І все ж у перзі завжди присутні такі речовини:

- 16 амінокислот (глютамінова, аспарагінова, лейцинова, аланінова, серинова, гліцинова, треонінова, валінова, ізолеїцинова, пролінова, фенілаланінова, тирозинова, лізинова, гістидинова, аргілінова, метіонінова)

- 10 жирних кислот (лауринова, миристинова, пальмітинова, пальмітолеінова, стеаринова, олеїнова, лінолева, арахідонова, ерукова, клупінодонова), які в людському організмі не синтезуються і повинні вживатися в готовому вигляді;

- Вітаміни (перга містить всі відомі вітаміни)

- Макро- і мікроелементи.

- Ферменти

- Гормоноподібні речовини, у тому числі «гормон росту» - гетероауксин.

Таким чином, перга бджолина є вітамінним комплексом, створеним самою природою. І тому всі її вітаміни засвоюються організмом людини на 100%, на відміну від своїх синтезованих аналогів.

Застосування

Перга ефективна при захворюваннях нервової та ендокринної систем, шлунково-кишкового тракту (виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, коліті, ентериті), збільшує вміст гемоглобіну та еритроцитів у крові, підвищує стійкість організму проти інфекції, сприяє посиленню імунітету; при туберкульозі, простатиті, злоякісному недокрів'ї, анемії. Перга кращий біостимулятор при лікуванні передчасного постаріння організму, стимулятор чоловічої потенції на високому рівні до глибокої старості; потужний антисклеротичний засіб. Вона є найкращою добавкою до харчування дітей, починаючи з грудного віку, а також для вагітних. Нарешті, це найкращий інгредієнт для косметичних засобів. Маски з пергою можна робити 1-2 рази в тиждень. Перга зберігає вологість шкіри, нормалізує її і робить оксамитовою. Ефект негайний і часто вражаючий. Обличчя жінки, яка постійно користується пергою, виглядає дуже молодо. Вугрі на обличчі проходять при поєднанні прийому перги всередину і щоденного дворазового протирання обличчя спиртовим екстрактом прополісу.

Загальновідомо, що бджолярі, котрі постійно споживають пергу, живуть дуже довго, зберігаючи здоров'я, силу і ясність розуму.

Перга є найдосконалішою біологічно активної харчовою добавкою, поступаючись лише маточному молочку, яке, втім, бджоли виробляють в тому числі з перги. Цілющі властивості перга отримує з лікарських трав, оскільки найкорисніші речовини частіше концентруються у квітах, не дарма наполегливо рекомендується заготовлювати лікарські трави в пору їх цвітіння.

Перга не є алергеном, її може приймати будь-яка людина - здорова, хвора, немовля, древній старець. Достатня щоденна порція перги - 3 грами на добу; при гострій формі вірусних захворювань (грип, вірусний гепатит, СНІД) прийом перги слід збільшити на весь період загострення хвороби. Тривале передозування (більше 6 грамів на добу) веде до гіпервітамінозу, шкодить печінці, ниркам, селезінці. Профілактичною можна вважати дозу 1 грам на добу. Вживати пергу найкраще після їжі, оскільки, з'їдена натщесерце, вона може викликати важкість у шлунку.

    Повернутися назад