Чим відрізняється гірський мед від інших

    Повернутися назад    

1. Чому мед корисніший від цукру?

    Звичайний рафінований цукор – це 100% сахароза, яка виробляється промисловим способом з цукрового буряка чи цукрової тростини. Організм нездатний засвоїти сахарозу як є, тому підшлункова залоза виробляє гормон інсулін, щоб розщепити її на два прості цукри - фруктозу і глюкозу. Процес розщеплення сахарози додатково навантажує підшлункову залозу. У момент розкладання сахарози утворюються вільні радикали («молекулярні іони»), які активно блокують дію антитіл, що захищають організм від інфекцій, знижуючи імунітет. Тому, заміна цукру на мед веде до підвищення імунітету. На відміну від рафінованого цукру натуральний мед на 90-95% складається з фруктози і глюкози, які легко засвоюються організмом.

2. Який хімічний склад натурального меду?

    У складі меду виявлено близько 300 речовин, 100 з яких присутні в усіх сортах меду, і зольних елементів (Чудаков В.Г., 1979). В ньому концентрується весь склад квіткового нектару, збагачений виділеннями спеціальних залоз бджіл. Деякі компоненти утворюються в результаті хімічних реакцій у комірках стільників.

    До складу меду входять фруктоза (21,7-53,9%), глюкоза (20,4-44,4%), органічні кислоти, хімічні елементи, кількість яких майже така сама, як в крові людини, білки (інша назва ензими або амінокислоти), які прискорюють проходження хімічних процесів у живих тканинах, інвертаза, діастаза, каталаза та інші складові, а також вітаміни і вода (15-20%).

    У натуральному меді процентний вміст фруктози і глюкози відрізняється залежно від сорту меду. Переважна кількість медів має більший відсотковий вміст глюкози, але також існують високофруктозні меди.

3. Від чого залежить кристалізація меду?

    Співвідношення глюкози і фруктози дуже впливає на фізичні властивості меду. Із збільшенням кількості глюкози підвищується здатність до кристалізації, а від фруктози він солодший на смак і більш гігроскопічний. (Черкасова А.І., 1969). Тобто чим більше в меді глюкози, тим швидше і твердіше кристалізується мед. І навпаки, чим більше фруктози, тим кристалізація проходить повільніше, і навіть може взагалі не наступити.

    Другий фактор кристалізації меду - це температура. Чим нижчою є температура зберігання меду, тим швидше він кристалізується.

4. Чому в одному меді більше глюкози, а в іншому фруктози?

    Все залежить від сорту меду, тобто від рослин, з яких бджоли збирали нектар. «Класичним» рідким медом є мед з білої акації. Проте мед з рівнинних рослин: ріпаку, соняшнику, жовтого осоту, гречки, хрестоцвітних завжди має підвищену кількість глюкози. Його кристалізація швидка і тверда. Мед з гірських трав: іван-чаю, рожевого осоту, волошки шорсткої, навпаки, частіше більш рідкий, тому кристалізується повільно.

5. Чому гірський мед довго залишається рідким?

    Основною, визначальною причиною є кліматичні умови, які можуть бути м’які або суворі. Територія України знаходиться у м’яких кліматичних умовах за винятком зони Карпатських гір, де клімат більш суворий. Залежно від клімату в тих чи інших регіонах ростуть часто зовсім різні дерева і трави, тому смак, аромат і лікувальні властивості меду, перги (пилку) і прополісу дуже залежать від рослинного світу, а отже від клімату.

    Карпати – це вкриті лісами і квітучими плаями гори. В горах завжди різкий клімат і значні перепади температури протягом доби. Там часто дме сильний вітер, є багато тіні навіть в сонячні літні дні. В суворих умовах гір рослини синтезують більше фруктози (плодовий цукор), наприклад, чорниця, брусниця, дика малина. Для синтезу глюкози у квітах, фруктах і ягодах потрібно набагато більше сонячного світла і тепла. Тому виноград чудово визріває на півдні на добре освітлених сонцем територіях, а не в тіні та холоді. Він набуває своєї солодкості за рахунок глюкози, тому глюкозу ще називають виноградним цукром.

    Загальна закономірність: мед, який походить з регіонів з різким кліматом, має більше фруктози і кристалізується повільно, а мед рівнин з теплим і м’яким кліматом кристалізується швидко.

6. Чому гірський мед корисніший за інші меди?

    Суворий клімат Карпат дає можливість бджолами збирати високофруктозні меди, які тривалий час залишаються рідкими. Лікарі рекомендують діабетикам рафінований цукор замінити медом, якщо є можливість, то краще гірським. Вживаючи гірський (високофруктозний) мед замість цукру людина отримує потрійну користь: організм отримує вуглеводні, фруктоза легко засвоюється не завантажуючи організм, а для розщеплення глюкози, що міститься в меді, вистачає невеликої кількості інсуліну, яку виробляє ослаблений діабетом організм.

    Додатковою перевагою гірського меду є чудова екологічна обстановка в регіоні і наявність диких лікарських рослин в ролі медоносів. За різними даними в Карпатах ростуть близько 2000 видів рослин. З них 680 видів є лікарськими і використовуються в офіційній та народній медицині. А 89 видів рослин перебувають під загрозою зникнення і занесені до Червоної книги. Тому мед з такого фантастичного різнотрав’я є дійсно цілющим!

    Цікаво, що фруктоза на 20-30% знижує ризик розвитку карієсу і запальних процесів в порожнині рота, не викликає алергії і навіть знімає похмільний синдром.

7. Чому рідкий мед смачніший та ароматніший від кристалізованого?

    Смак і аромат меду залежить від квітів, з яких бджоли збирали нектар. Натуральний мед має притаманний сорту аромат і смак. Аромат меду проявляється завдяки летким ароматичним речовинам, які входять до його складу. А смакові відтінки меду створюються органічними кислотами, присутніми у нектарі. В рідкому стані мед має привабливий аромат і смак, а в кристалізованому меді органічні кислоти та ароматичні речовини зв'язуються цурками, тому аромат затверділого меду майже не відчувається, а смакові рецептори в меншій мірі відчувають задоволення.

8. Як правильно зберігати гірський мед?

    Гірський мед треба зберігати у герметичній тарі в сухому темному місці при стабільній температурі. Краще його поставити в шафку на полицю разом з чаєм чи кавою. Свіжий рідкий мед не варто вливати у банку з кристалізованим медом, бо він за короткий час теж почне кристалізуватися.

9. Чому гірський мед купують у нас?

    Ми перший в Україні виробник гірського карпатського меду. Наша пасіка «Медогори» розташована у високогірній частині Карпат далеко від людських осель. В радіусі 10 км від пасіки немає жодних підприємств і тваринницьких ферм. Пасіка є стаціонарною, чим забезпечується з року в рік незмінна екологічна чистота наших продуктів. Якість меду підтверджується експертним висновком державної фітосанітарної служби.

    Для відкачування ми відбираємо запечатані восковими кришечками рамки повні зрілого меду. Після відкачування ми лише фільтруємо мед, щоб усунути потрапляння дрібних частинок воску при зрізанні забрусу. Ми ніколи не нагріваємо мед, не змішуємо різні сорти меду і взагалі ніяким чином не впливаємо на властивості нашого меду. Він залишається таким, яким його зробили бджоли, - завжди натуральним. Ми тільки фасуємо.

    Зрілий гірський мед зберігаємо у герметичній тарі в сухому приміщенні при постійній температурі +18…+22°С, не допускаючи її різких стрибків, тому гірський мед протягом року залишається в рідкому стані, не втрачаючи своїх лікувальних, смакових і ароматичних властивостей.

    І остання, безумовно найважливіша причина, чому мед купують саме у нас: гірський мед є НАЙСМАЧНІШИМ з усіх (принаймні, українських) медів.

    Повернутися назад